“The world is changing very fast. Big will not beat small anymore. It will be the fast beating the slow.” – Rupert Murdoch
Piața și nevoile consumatorilor sunt în continuă schimbare, cererea pentru alimente mai sănătoase și mai sigure este în creștere.
Cu toții ne dorim ca produsele pe care le cumpărăm sau pe care le producem în propria grădină să fie cât mai ecologice și gustoase.
Întrebarea este: suntem pregătiți să folosim doar produse ecologice în tratamentele fitosanitare?
Noi încercăm să vă răspundem la această întrebare, să analizăm produsele BIO (insecticide, fungicide și îngrășăminte) existente pe piață și să facem o comparație cu pesticidele sintetice/chimice.
La toate conferințele la care am participat în acest an, am observat tendința de a trece la agricultura organică, sănătoasă, agricultură, în care, impactul pesticidelor chimice să fie cât mai redus. Așadar, toate marile companii au prezentat și au insitat și pe soluțiile BIO care să răspundă la problemele fermierilor mici și mari.
Restricțiile și eliminarea anumitor substanțe active sintetice de către Uniunea Europeană a făcut ca marile companii, și nu numai, să găsească alternative pentru dăunătorii și bolile care pot să apară, astfel peste 60% din substanțele active noi aflate în curs de evaluare sunt produse BIO. Strategia F2F (Farm to Fork) va accelera aceste tendințe în viitorul apropiat.
Strategia F2F (Farm to Fork) se referă la:
- Reducerea utilizării de pesticide cu 50% până în 2030, o țintă pe care Parlamentul o dorește obligatorie pentru toate cele 27 de state membre.
- Reducerea utilizării de substanțe anti-microbiene cu 50% (antibiotice) tot până în 2030.
- Reducerea utilizării de îngrășăminte chimice cu 20% până în 2030. Și tot până atunci ar trebui să crească la 25% suprafața de terenuri agricole cu producție bio. (sursa: G4Media.ro)
România utilizează în prezent în medie 700 de grame de pesticide la hectar, adică foarte puțin în comparație cu Olanda, care folosește 7 kg de pesticide. Media UE ar fi undeva la 2, 4 kg pesticide la hectar.
Agricultura ecologică ocupă în prezent 3, 2% din terenurile agricole. Suprafețele ecologice sunt într-o continuă creștere și pentru asta au nevoie de sprijin și soluții din partea marilor companii.
Produsele convenționale nu vor putea fi înlocuite complet de produsele BIO. Aceste două concepte vor coexista, dar produsele BIO vor avea o contribuție importantă în procesul de transfer către o agricultură sustenabilă.
Pentru a coexista este nevoie ca fiecare dintre noi să folosească produsele chimice sau BIO într-un mod responsabil, respectând dozele recomandate de producător și momentele aplicării.
O să revenim în articolele viitoare asupra produselor BIO omologate la noi în țară dar vom arunca o privire și la produsele din alte țari din UE.