
Mulți dintre noi ne confruntăm anual cu diferiți dăunători de sol (viermi, larve, etc.) pe care nu putem să îi combatem eficient. Printre aceștia se numără viermele sârmă, nematodul tulpinilor și tuberculilor de cartof, larva cărăbușului de mai, coropișnița.
Pe lângă dăunători, din sol mai pot să apară și alte probleme, precum diferite boli ale plantelor cum sunt: mana de sol, fuzarioza, uscarea vascula
Viermii sârmă sunt dăunatori polifagi ce provoacă pagube însemnate la tuberculi. Adulții apar primăvara (aprilie-mai). Atât ei, cât și larvele nu suportă caldurile mari, temperatura optimă find între 17-25° C. Sunt mai activi seara sau dimineața, în timp ce ziua stau ascunși printre ierburi sau sub bolovani. Preferă terenurile umede și ușor acide. Viermii sârma provoaca pierderi insemnate calitativ în culturile de cartofi, prin hranirea cu tuberculi al caror aspect comercial este deteriorat, facându-i improprii comercializări. Hrănirea începe când temperatura solului are 12° C, totusi temperatura optima este de aproximativ 20° C, lar umiditatea 50-60%.
Larva cărăbușului de mai ajunge la 65 mm lungime, are culoare gălbui-albicioasă și forma rotunjită. Perioada de zbor activ a adulților are loc în lunile aprilie și mai. Fiind activi de la amiază până seara. Larva cărăbușului de mai apare din ouăle pe care femela le depune la începutul lunii iunie în straturile superioare, încălzite ale solului. Din acest moment și până în momentul pupației, larva albă a cărăbușului se hrănește intens cu rădăcinile plantelor.
Mana de sol apare în special pe spațiile protejate, dar și în câmp, în culturile care nu sunt puse pe araci și numai în perioadele cu temperaturi ridicate în sol. Ciuperca a fost descrisă mai întâi în SUA în 1917, apoi în 1921 în Anglia, iar din 1968 este prezentă în Romania, unde a produs pagube între 5-20% la culturile din câmp deschis și 10-60% în sere și solarii. Simptome: În prima parte a perioadei de vegetație, ciuperca produce o brunificare a vârfului rădăcinii principale și a rădăcinilor secundare, urmată de brunificarea bazei tulpinii, veștejirea și moartea plantelor.
Combaterea chimică a acestor dăunători și boli se poate face cu o serie de produse și anume:
Trika Expert este un insecticid granulat, cu aplicare la sol și spectru larg de combatere a dăunătorilor de sol. Acționează prin contact și ingestie.
Se aplică pe sol, după pregătirea terenului (afânarea), într-o doză de 10 – 15 kg/ha (100 – 150 gr/100 mp) și se incorporează câțiva centimetri.
Microsed Geo este un insecticid microgranulat pe baza de Teflurin pe un suport format din azot și fosfor (NP 11-47). Acesta realizează o dublă acțiune: aceea de apărare împotriva dăunătorilor de sol și cea nutritivă, cu efect de start asupra dezvoltării rădăcinii și plantei.
Se aplică pe sol într-o doză de 12 – 15 kg/ ha (120 – 150 gr/100 mp).
Viermocid este un insecticid formulat sub forma de granule bej, ce ucide viermii de sârmă, prin afectarea funcționării normale a sistemului nervos.
Acesta se aplică pe sol într-o doză de 91 gr granule la 100 m liniari și se incorporează 2 – 4 cm.
Basamid granule se aplică la suprafața solului și se incorporează. Doza folosită este de 1 kg/20 mp pentru combaterea manei de sol, fuzariozei și de 1 kg/10 mp pentru combaterea coropișniței.
În condiții de umiditate, produsul se descompune formând un gaz sterilizant, cu efect nematocid, fungicid, insecticid și erbicid. Pentru o acțiune eficientă se recomandă acoperirea cu folie a solului tratat sau compactarea și inundarea solului pentru a reține gazul sterilizant o perioadă cât mai lungă în sol. După disiparea gazului, se poate semăna sau planta. Produsul nu lasă reziduuri toxice în sol, produșii de descompunere sunt nutrienți pentru plante.