Arbusti fructiferi – combaterea daunatorilor

Acarianul galicol al coacazului (Cecidophyopsis ribis = Eriophyes ribis)

La plantele afectate, mugurii nu se mai deschid, ci se usuca si se umfla sub forma unor muguri globulari. Acest acarian ataca mai ales coacazul negru, insa poate sa produca daune si la coacazul rosu si la agris (la acesta din urma fara formarea de muguri globulari).

Acarienii galicoli din interiorul mugurilor provoaca daune prin activitatea lor de hranire.

Acarianul galicol poate sa provoace daune considerabila in plantatiile de coacaz negru. Acest daunator este, de asemenea, un vector de transmitere al virusului care cauzeaza urzicarea frunzelor coacazului negru.

Combatere:

Vertimec 1.8% EC

Gandacul zmeurului (Byturus tomentosus)

La plantele de zmeur atacate, sunt afectate sau chiar distruse fructele, mugurii si florile, uneori si frunzele.

Gandacul zmeurului este de forma lunguiata si maroniu la culoare. Primavara, iese din sol unde a rezistat pe timpul iernii si isi incepe procesul de hranire in vederea ajungerii la maturatie. In urma imperecherii, pontaeste depusa in flori sau pe fructele verzi. Larvele neonate, cunoscute si ca „larvele zmeurului”, se dezvolta in fructele in plina faza de parga, in care lasa rosaturi in zona receptaculului. In timpul recoltarii, multe larve se gasesc inca in receptacul, astfec ca numai o mica parte din fructele culese sunt depreciate de prezenta viermilor in interiorul lor. Dupa 5 pana la 7 saptamani, larvele ajung la maturitate si ies din receptacul pentru a se impupa in sol.

Aparitia si atacul gandacului zmeurului depind in mare masura de factori legati de locatie. Soiurile de zmeur remoontante sau cu fructificare de toamna sunt rezistente la atac, deoarece perioada de zbor a gandacului este deja incheiata la fazei fenologice a infloritului acestor soiuri. Daunatorul provoaca uneori pagube si la mur.

Combatere:

Mavrik 2 F

Laser 240 SC – 2 ml/10 l apa (Produs BIO)

Gargarita neagra a capsunului (Anthonomus rubi spp.)

Adultul este negru, cu corpul acoperit cu o pubescenta cenusie fina. Scutelul este alb, elitrele sunt prevazute cu strii longitudinale, iar femurele prezintă cate un dinte mic. Larva este alba, cu capul brun, apoda, recurbata, de 4-5 mm lungime.

Gărgăriţa neagra a capsunului are o generaţie pe an. Ierneaza in stadiul de adult matur in stratul de frunze cazut pe sol, in gunoaie, sub bulgarii de pamant sau in sol, la 2-3 cm adancime. Primavara devreme, pe la inceputul lunii aprilie, cand temperatura se ridica la 5 – 6 C, adultii ies din locurile de iernare si se grupează pe tufele de capsuni unde se hranesc cu mugurii florali, foliari sau cu frunzele abia aparute, pentru maturatia sexuala, apoi in luna mai femelele se imperecheaza si depun oua.

Ouale sunt depuse izolat, cate unul in fiecare buton floral, intre stamine. In acest scop, gargaritele rod un orificiu in butonul floral, depun un ou, apoi astupa orificiul cu cate un dop de excremente si fac o incizie in peduncul care, datorită intreruperii circulatiei sevei, se vestejeste si atarna uscat sau cade.

In cursul perioadei ovipozitare, o femela depune 50-100 oua. După o perioada de incubatie de 5-7 zile apar larvele, care se hranesc cu organele butonilor florali. Stadiul de larva dureaza 18-22 zile, dupa care se transforma in nimfe, chiar in butonii florali. Stadiul de nimfa dureaza 6-10 zile, după care catre sfarsitul lunii iunie sau inceputul lunii iulie, apar noii adulti. Imediat după aparitie, gargaritele se hranesc cu parenchimul frunzelor, timp de 10-16 zile, apoi se retrag in locuri adapostite pentru estivatie si iernare.

Combatere:

Mospilan 20 SG – 1.5 gr/ 5 l apa

Movento 100 SC – 10 ml/10 l apa

Alverde – 5 ml/10 l apa

Laser 240 SC – 2 ml/10 l apa (Produs BIO)

Viespea galbena a agrisului (Nematus ribesii)

Pe plante apar larve asemanatoare cu omizile, care sunt mai intai de culoare verde si devin ulterior verzi-albastrui. Prin roadere, acestea provoaca la un moment dat desfrunzirea completa si brusca a arbustilor atacati, dupa ce initial se hranesera complet neobservate cu frunzele din interiorul tufelor.

Viespea galbena a agrisului ierneaza in stadiul de larva in sol. Primavara, larvele se impupeaza si incepand cu luna aprilie isi fac aparitia viespele galbene din prima generatie a daunatorului. Acestea isi depun ouale insiruite pe nervurile de pe fata inferioara a limbului foliar. Dupa cca o saptamana eclozeaza primele larve. Larvele viespii denumite si „omizi false”, sunt de culoare verde-albastruie, prezinta protuberantevizibile (negi) si masoara cca 18 mm in lungime. Acestea provoaca daune din luna mai pana in august. Daunatorul produce mai multe generatii pe an.

Viespea galbena a agrisului poate sa provoace pagube insemnate. Ataca, de asemenea, si coacazul.

Combatere:

Affirm – 1.5 kg/ha

Decis Expert 100 EC – 75 ml/ha

Movento 100 SC – 10 ml/10 l apa

Alverde – 5 ml/10 l apa

Laser 240 SC – 2 ml/10 l apa (Produs BIO)

Sfredelitorul lastarilor si tulpinilor de coacaz (Synanthedon tipuliformis)

Lastarii atacati se vestejesc si se usuca. In interiorul lor se evidentiaza cate o galerie de hranire de culoare neagra, cu cate o omida sau cate o pupa maronie. In luna mai sau iunie, de pe lastarii atacati de daunator atarna coconii ramasi goi.

In galeriile de hranire se gasesc omizile sfredelitorului lastarilor si tulpinilor de coacaz, alb-galbui si cu lungimea de 12 – 18 mm. Primavara, omizile se impupeaza si incepand cu sfarsitul lunii aprilie pana in iunie isi fac aparitia fluturii. Acestia au aripile de o transparenta hialina si corpul galben cu dungi transversale. Fluturii depun oua alb-galbui pe lastari, in proximitatea mugurilor sau a ranilor cauzate de taieri. Dupa un interval de 1 – 2 saptamani eclozeaza omizile care isi rod imediat orificiile si patrund in partile lemnoase ale plantei.

Daunatorul provoaca pagube in primul rand in culturile de coacaz negru.

Combatere:

Affirm – 1.5 kg/ha

Decis Expert 100 EC – 75 ml/ha

Movento 100 SC – 10 ml/10 l apa

Coragen – 1.5 ml/10 l apa

Musculita lastarilor de zmeur (Resseliella theobaldi)

Pe tulpinile atacate, indeosebi pe portiunile lor din apropierea solului, se observa pete intunecate, adancite in suprafata, sub care se gasesc larve de culoare rosiatica, cu lungimea de 2 – 3 mm. Atacul, chiar si al unei populatii putin numeroase de daunatori, poate duce in anul urmator la moartea lastarilor purtatori de flori si fructe.

perioada de zbor a musculitei depinde mult de evolutia temperaturilor si incepe de la mijlocul lunii mai.

Atacul daunatorului poate sa afecteze puternic lastarii de zmeur, mai ales atunci cand cu acest atac se asociza infectii micotice provocate de diverse ciuperci.

Combatere:

Affirm – 1.5 kg/ha

Decis Expert 100 EC – 75 ml/ha

Movento 100 SC – 10 ml/10 l apa

Coragen – 1.5 ml/10 l apa

DOCTORUL PLANTELOR

Articole similare