Rugina coacazului si agrisului (Cronartium ribicola)
Simptome: Pe fata inferioara a frunzelor atacate apar mai intai mici pustule de culoare galben deschis, care ulterior se transforma in structiri maronii de forma unor coloane. Limbul foliar isi schimba culoarea si se poate produce desfrunzirea prematura.
Ciuperca ruginii migreaza de pe alte plante-gazda. Infectia are ca punct de plecare pini infestati, pe care ciuperca ii foloseste timp de mai multi ani ca gazde intermediare. La inceputul verii, ecidiosporii din corpurile de fructificatie erup de sub scoarta pinului, ies la suprafata si sunt purtati de vant pe soiurile de coacaz. Mai apoi in timpul perioadei de vegetatie activa, ciuperca este diseminta prin intermediul sporilor de vara pe frunzele altor plante din soiuri de Ribes. Dupa mai multe saptamani se formeaza sporii de rezistenta si acestia invadeaza din nou pinii.
Rugina coacazului si agrisului este o boala raspandita pe scara larga. In cazul atacurilor puternice se recomanda stropiri dupa inflorit si dupa perioada de recoltare.
Tratament recomandat:
Champ 77 WG – 30 gr/10 l apa
Score 250 EC – 2ml/10 l apa/100 mp
Pachet Evalia F – 10 l apa
Cancerul bazei lastarilor la zmeur (Leptosphaeria coniothyrium)
Simptome: Lastarii anuali atacati se pateaza incepand din luna mai. Petele sunt de culoare violacee-albastruie si se extind treptat sub forma unor zone mai intunecate. Spre sfarsitul verii se produce necrozarea tesutului din care este formata scoarta lastarilor. Pe partile lemnoase se vad mici pustule. Atacul duce la moartea lastarilor si poate afecta adesea plantatii intregi.
Boala apare indeosebi in plantatiile de densitate prea mare sau in cele imbatranite. Se manifesta frecvent concomitent cu un atac al lastarilor de zmeur.
Combatere: Puteti ajuta la impiedicarea declanșarii infectiei prin utilizarea metodelor preventive. Printre acestea se numara evitarea scoaterii buruienilor cu sapaliga in apropierea zmeurului, controlul insectelor daunatoare si limitarea taierii.
De asemenea, ajuta si mentinerea frunzelor cat mai uscate. Mentinerea randurilor de rod inguste si plivite ajuta la uscarea mai rapida dupa o ploaie, la fel ca si rarirea randurilor. Este necesar de asemenea, un bun drenaj si o buna circulatie a aerului.
De asemenea putei folosi produse chimice pe baza de cupru:
Champ 77 WG – 30 gr/10 l apa
Zeama Bordeleza – 50 gr/ 10 l apa
Fainarea americana a agrisului (Sphaerotheca mors-uvae)
Simptome: Lastarii si frunzele atacate se deformeaza si se acopera cu o pasla miceliana de culoare initial albicioasa si mai apoi maronie, care poate fi indepartata prin stergere. La agris, pasla miceliana maronie poate sa apara si pe fructe, indeosebi in perioadele cu vreme umeda. Organele atacate ale plantei se vestejesc si cad.
Ciuperca Sphaerotheca mors-uvae ierneaza pe lastari, mai ales pe varfurile de crestere ale acestora, mai ales pe varfurile de crestere ale acestora, precum si in stratul de frunze cazute la sol.
Combatere:
Score 250 EC – 2ml/10 l apa/100 mp
Pachet Evalia F – 10 l apa
Dagonis – 15 ml/10 l apa
Kumulus DF – 30 gr/10 l apa
Luna Sensation – 10 ml/10 l apa
Putregaiul cenusiu al florilor si lastarilor afinului (Botrytis cinerea)
Simptome: Lastarii atacati se brunifica sau se innegresc, dupa care devin de culoare gri si prezinta la suprafata lor scleroti. Pe frunzele tinere, infectia este vizibila sub forma unor pete clorotice care ulterior se necrozeaza si se coloreaza maro-deschis. Frunzele atacate care s-au uscat prezinta pe suprafata lor o pasl;a miceliana de culoare gri. Atacul ciupercii la flori duce la brunificarea si avortarea acestora. In cazul unui atac tarziu la fructe se produce putrezirea acestora.
In prezenta factorilor de mediu favorizanti, aceasta boala micotica se raspandeste cu repeziciune si poate provoca pierderi insemnate. Din acest motiv, tufele trebuie sa nu fie plantate prea aproape unele de altele nici sa nu fie fertilizate cu cantitati prea mari de azot primavara.
Combatere chimica (preventiva):
Cidely Top – 10 ml/10 l apa
Luna Sensation – 10 ml/10 l apa/100 mp
Ortiva Top – 1 l/ha (10 ml/10 l apa/100 mp)
Scala – 2 l/ha (20 ml/10 l apa/100 mp)
Universalis 593 SC – 2 l/ha (20 ml/10 l apa/100 mp)
Teldor 500 SC – 10 ml/10 l apa/100 mp
Antracnoza afinului (Colletotrichum acutatum si C. gloeosporioides)
Pe frunzele atacate apar pete circulare, usoradancite in suprafata acestora. Bacele se zbarcesc si, in conditii de umiditate atmosferica crescuta, se acopera cu o pasla miceliana de culoare roz si consitenta mucilaginoasa, formata din spori.
In prezenta factorilor de mediu favorizanti, aceasta boala micotica se raspandeste cu repeziciune si necesita masuri de combatere specifice pe baza de fungicide.
Combatere preventiva (chimica):
Ortiva Top – 1 l/ha (10 ml/10 l apa/100 mp)
Dagonis – 15 ml/10 l apa
Merpan 80 WDG – 15 gr/10 l apa/ 100 mp
Rugina murului (Phragmidium violaceum)
Rugina murului este o boala ce apare frecvent la culturile de mur. Boala este cauzata de prezenta ciupercii Kuehneola uredinis.
Apare in conditii de umiditate ridicata.
Transmiterea bolii de la un an la altul se face prin tulpinile infestate cu teliospori ; iar o primavara umeda favorizeaza aparitia uredosporilor pe lastarii tineri , tulpini florifere si frunze.Toamna tarziu apar spori de rezistenta, teliospori.
Rugina murului este o boala care ataca tulpinile,frunzele ,nu ataca fructele.
Atacul ciupercii se manifesta sub forma unor puncte de rugina pe tulpini si pe spatele frunzelor, puncte de culoare galben-portocaliu. Atacul acestei ciuperci se deosebeste de celelalte tipuri de rugini la mur ,prin faptul ca aceasta nu ataca si partea superioara a frunzelor.
Rugina murului poate provoca defolierea prematura a a plantelor, conducand la o dezvoltare slaba a tulpinilor,rezistenta slaba la inghet si fructificare slaba.
Masurile de protectie care se pot lua sunt : taierea tulpinilor care au fructificat,imediat dupa recoltarea fructelor; aplicare de tratamente in perioada de repaus vegetativ; identificarea rapida a bolii si aplicarea fungicidelor specifice.
Combatere chimica:
Ortiva Top – 1 l/ha (10 ml/10 l apa/100 mp)
Scala – 2 l/ha (20 ml/10 l apa/100 mp)
Luna Sensation – 10 ml/10 l apa/100 mp
Rugina zmeurului (Phragmidium rubi-idaei)
Simptome: Pe fata inferioara a frunzelor atacate se evidentiaza lagare cu spori rosii-portocalii la culoare si lagare cu spori negre-maronii. Pe fata superioara a limbului foliar le corespund pete necrotice.
La taierea lastarilor degradati de pe soiurile de zmeur cu fructificare de vara (cu o singura fructificare pe an), se recomanda atentie pentru a se observa daca acestia au fost atacati de rugina zmeurului.
Combatere:
Ortiva Top – 1 l/ha (10 ml/10 l apa/100 mp)
Scala – 2 l/ha (20 ml/10 l apa/100 mp)
Luna Sensation – 10 ml/10 l apa/100 mp
Putregaiul cenusiu al zmeurului (Botrytis cinerea)
Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea) este un agent patogen care produce infectii la multe specii, cum ar fi capsunul, zmeurul, murul sau afinul.
Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea ) este una dintre cele peste 20 de specii de ciuperci ce aparțin genului Botrytis si poate afecta o varietate mare de plante, cum sunt capsunii, arbustii fructiferi (zmeur, mur, afin, agris, coacaz), pomii fructiferi (mar, par), dar si plantele legumicole (tomate, ardei, salata, morcov etc.), plantele aromatice sau cele ornamentale.
In lipsa unor masuri fitosanitare eficiente de preventie si combatere, cum sunt folosirea fungicidelor si realizarea corecta si la timp a lucrarilor agrotehnice, putregaiul cenusiu poate provoca pagube insemnate, in unele cazuri, putand cauza infectii latente timpurii, ale caror efecte nocive nu se vad decat în timpul coacerii fructelor.
Combatere:
Cidely Top – 10 ml/10 l apa
Luna Sensation – 10 ml/10 l apa/100 mp
Ortiva Top – 1 l/ha (10 ml/10 l apa/100 mp)
Scala – 2 l/ha (20 ml/10 l apa/100 mp)
Universalis 593 SC – 2 l/ha (20 ml/10 l apa/100 mp)
Teldor 500 SC – 10 ml/10 l apa/100 mp