Agricultură sustenabilă și responsabilitatea fermierilor

Cu toții am auzit cel puțin o dată despre Agricultură Sustenabilă. Dar ce este această agricultură sustenabilă? Cum se face? Se poate implementa oriunde?

Ce este Agricultura Sustenabilă?

Să plecăm de la cele două cuvinte:

Agricultură – toată lumea știe și înțelege acest termen.

Denumirea de sustenabilitate este derivată din latina sustinere (tenere, a ține; sub, sub).

Sustenabilitatea este capacitatea de a exista constant. În secolul al XXI-lea se referă în general la capacitatea biosferei și a civilizației umane de a coexista. Conform viitorului nostru comun, dezvoltarea durabilă este definită ca o dezvoltare care „răspunde nevoilor prezentului fără a compromite capacitatea generațiilor viitoare de a-și satisface propriile nevoi”.

Mulți ecologiști susțin că durabilitatea se realizează prin echilibrul speciilor și resursele din mediul lor. Așa cum se practică de obicei în gestionarea resurselor naturale, scopul este menținerea acestui echilibru, resursele disponibile nu trebuie epuizate mai repede decât resursele care sunt generate în mod natural. (sursa: ro.wikipedia.org)

Așadar agricultura sustenabilă (durabilă) trebuie să se regăsească și să coexiste împreună cu mediul economic, social și mediul înconjurător.

Cantitățile de chimicale folosite trebuie optimizate în așa fel încât să nu afecteze nici recolta anuală și nici mediul înconjurător. Această optimizare depinde foarte mult de fiecare fermier în parte (mic sau mare) și se referă la responsabilitatea de care dă dovadă față de mediul înconjurător (faună și floră).

Fiecare fermier care folosește pesticide chimice, trebuie să le utilizeze în dozele recomandate de producător, dar este nevoie și să fie aplicate în momentul recomandării producătorului.

Așadar nu trebuie să facem pesticidele “mai tari” (adică să mărim concentrația de substanță activă), ele sunt foarte eficiente dacă respectăm recomandările fiecărui producător. Momentul aplicării este, și el, crucial în eficacitatea pesticidelor. Marea majoritate a produselor chimice în agricultură, sunt PREVENTIVE, adică se aplică înaintea apariției problemei. Depășirea numărului de repetări într-un sezon cu un anumit insecticid sau fungicid poate duce la apariția fenomenului de rezistență a agenților patogeni.

Un alt indicator al agriculturii sustenabile se referă la optimizarea cantității de apă necesară pentru culturi și protejarea râurilor și iazurilor împotriva contaminării cu îngrășăminte și pesticide. Apa dulce este o resursă vitală pentru supraviețuirea noastră. Cantitățile de apă folosite la nivel global sunt într-o continuă creștere odată cu creșterea populației.

Optimizarea cantității de apă folosită o facem pentru a crea un viitor durabil copiilor noștri.

Protejarea biodiversității, colectarea eficientă a deșeurilor, limitarea emisiilor (gazelor cu efect de seră), și protejarea capitalului uman și social ar fi alți indicatori ai unei agriculturi sustenabile/durabile.

Trebuie să conșientizăm că dacă nu protejăm mediul înconjurător, vom ajunge într-un moment critic. Noi ca și fitofarmacie, ne alăturăm luptei pentru o agricultură sustenabilă, prin sfaturile și informațiile pe care le oferim oricărui fermier mic sau mare. În același timp învățăm să ținem pasul cu nevoile dumneavoastră, cu o climă aflată într-o permanentă schimbare și încercăm să vă oferim produse și consultanță de calitate.

DOCTORUL PLANTELOR

Articole similare